(Snart) klar for Ironman Kalmar

4 uker har gått siden halvironman i Haugesund, og jeg begynner å bli klar for sesongens hovedmål; Ironman Kalmar. Uka etter Haugesund ble brukt til å få kroppen i balanse igjen, mye mat og drikke i dagene etter løpet, og rolige økter på sykkel og svømming. Pga økt skaderisiko etter slike løp la jeg løpeturene til fjelltopper, slik at det ble mest gåing og lite slagbelastning for beina. Ble knappe 10 timer med trening den uka, og kroppen virka klar for en siste treningsperiode før Kalmar.

De to påfølgende ukene anser jeg som de to viktigste ukene denne sesongen, og målet var å gi kroppen et siste “sjokk”. Siden kondisjonsgrunnlaget har blitt bygget gjennom hele vinteren, våren og tidlig sommer trengte jeg å utfordre kroppen med noen skikkelig lange turer der jeg samtidig la inn perioder med høy intensitet (dvs. ifht ironman-intensitet). Flere av sykkelturene ble i området 100-160km, med innlagte drag som f.eks 4x30min. Løpetreningen bestod av en del turer på rundt 10-15km og 4x15min tempodrag (typisk halvmaraton-tempo). Perioden ble avsluttet med 30km langtur på asfalt. Når det gjelder svømmingen svømte jeg jevnlig ute. Typisk distanse for hver økt var på rundt 2-3000m, men hadde også et par økter på 4000m. Totalt ble det rett i overkant av 40 timer trening over de to ukene.

Syklet gamleveien opp mot Haukeli i forbindelse med en helgetur til Trolltunga.
Syklet gamleveien opp mot Haukeli i forbindelse med en helgetur til Trolltunga.
Temporiggen utstyrt for langtur.
Temporiggen utstyrt for langtur.

Så, etter to uker med hardkjør, og mindre enn tre uker igjen til Kalmar, var jeg forrige mandag (29. juli) heeelt kake i kroppen. Sleit også med å sovne da jeg var konstant sulten, og flere av nettene våkna jeg i 2-3 tida av ekstrem sultfølelse, så da var det opp å spise litt. 🙂 Tok meg derfor to dager med veldig rolig sykling og svømming for å hente meg inn igjen. På torsdagen var jeg noenlunde i balanse igjen, og klar for siste finpuss på den planlagte toppformen.

Ved trening til Ironmandistanser eller tilsvarende lange konkurranser er det i hovedsak kontinutet i treningen som gjelder. Det å få trent jevnlig gjennom vintermånedene og våren er alfa-omega for å nå de målene man har satt seg. Treningen i disse periodene er mye langøkter på lav intensitet, og det er generelt lite behov for skikkelig “syrefest-økter”. Men når grunnlaget er bygget, langintervallene er gjennomført og man toppformen skal prikkes inn har jeg imidlertid positive erfaringer med å legge inn korte, skikkelig intensive drag på 90-100% intensitet. Så med to og en halv uke igjen til Kalmar (og kroppen fikk hentet seg inn etter “mengdesjokket”) la jeg inn 4×3 min maksdrag i motbakke på sykkel, med påfølgende to dager veldig rolig trening. Deretter hadde jeg en 5x1200m baneøkt løping, og avsluttet med en svømmeøkt på 4000m, der de siste 2000 var full-spiker.

Ble noen økter på rulla denne sommeren også.
Ble noen økter på rulla denne sommeren også. Fungerer bra med en god film og en Powerbar! 🙂

Det er idag (mandag 5. aug) 12 dager igjen til Kalmar, og det er fysiologisk sett veldig lite jeg kan gjøre for å forbedre meg ytterligere (siden det tar en 10-14 dagers tid for kroppen å tilpasse seg en påført fysisk (over)belastning). Det betyr imidlertid ikke at jeg skal ligge på sofaen fram til startskuddet går, selv om det frister veldig mtp regnbygene som skyller ned over vestlandet for tiden. 😉 De siste 12 dagene skal brukes til å bygge overskudd og bevare godfølelsen i alle tre disipliner. Som mange av dere vet, er spesielt svømmeteknikk “ferskvare”, og vannfølelsen må vedlikeholdes jevnlig. Det kommer derfor ikke til å gå mer enn 48 timer mellom hver svømmeøkt. Det samme gjelder igrunn syklingen også, da jeg vil beholde rytmen i tempostilling for å lettere kunne holde moment i tekniske partier og småkneiker. Løping legger jeg inn ca annenhver dag, avhengig av hvordan beina føler seg. En fellesnevner for alle øktene denne, og neste uke er at de er relativt korte. Ingen økter over 90 minutter denne uka, og ingen over 60 minutter neste uke.

Til helga reiser jeg mot Kalmar, via Oslo (der jeg har planer om å få med meg Oslo Triatlon som tilskuer). Ankommer Kalmar på søndag, og har da 6 dager til å gjøre de siste forberedelser mtp utstyr og ernæring. Med nøyaktig 314 dager målrettet trening, og mange hundre timer til vanns og til lands gleder jeg meg skikkelig til å se hvor fort og hvor langt kroppen er istand til å gå! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *