Utesvømming

Lange perioder med gode sommertemperaturer de siste ukene har fått vanntemperaturen i de fleste små og mellomstore vann til å bli ganske så komfortabel, både med og uten våtdrakt. Siden triatlonsporten fortsatt er inne i høysesong, og de fleste innendørs svømmebasseng ofte har stengt eller begrenset åpningstid i sommer er det på plass med et lite innlegg om open water svømming (OW).

Å svømme i åpent vann kan være utfordrende på flere måter. Dårlig sikt, bølger, strøm og grumsete vann er noen av faktorene som gjør at spesielt de første timene med utendørssvømming kan føles tunge. Heldigvis er det tillatt med våtdrakt på de fleste triatlonkonkurranser, til fordel for majoriteten av triatleter. På grunn av oppdriften og en mer horisontal posisjon i vannet kan en middelmådig triatlet kan faktisk spare mellom 5-10 sekunder pr. 100m med våtdrakt kontra uten. Den beskytter videre mot brennmaneter, kaldt vann og farlige skapninger som lurer nede i dypet.

På generelt grunnlag anbefales det å svømme sammen med andre dersom mulig. Det gir også en større mental trygghet i vannet slik at man kan fokusere på det svømmetekniske. Av personlig erfaring kan det imidlertid være mangel på medtriatleter nå i ferien, så de fleste svømmeøktene gjøres alene. Jeg holder meg dog unna områder med mye båttrafikk, uoversiktelige sund og områder med mye strøm og bølger (som gjør deg vanskeligere å se for båter).

Treningsmessig kan det være vanskeligere å strukturere svømmeøktene i åpent vann. Det kan være greit å bruke “mål distanse”-funksjonen på gulesider-kart for å sjekke hvor langt det er til “den brygga” eller over et vann. Personlig bruker jeg et lite vann som måler ca 200m i diameter, med andre ord perfekt distanse for å dele opp økta i passende intervaller. Under har jeg lagt ved et typisk Åpent-vann-program. Flere vil bli lagt ut her.

God svømming!

[table “7” not found /]
Vannet er akkurat stort nok til å slippe å vende for mye, samtidig lite nok til at temperaturen er meget komfortabel og lite bølgeskvulp.
Vannet er akkurat stort nok til å slippe å vende for mye, samtidig lite nok til at temperaturen er meget komfortabel og lite bølgeskvulp.

 

Kjekt med vanntett svømmeprogram :)
Kjekt med vanntett svømmeprogram 🙂
Storfornøyd med "zoggs predator" svømmebriller og aquaman gold cell våtdrakt.
Storfornøyd med “zoggs predator” svømmebriller og aquaman gold cell våtdrakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *