T-pace

Svømming er kanskje den kjedeligste triatlongrenen å trene på, både fordi det verken er spesielt lett eller spesielt naturskjønt. I et aldri så lite forsøk på å få svømmeøktene til å gå litt fortere kommer det til å være svømmeprogram på alle treninger fremover. Tro det eller ei, men et program får faktisk økta til å gå litt fortere (delmålets magi). Mange av programmene forutsetter at du vet din såkalte “T-pace” som omtrent tilsvarer din terskelfart.

For å finne denne terskelfarten gjennomføres følgende økt:

1. Oppvarming, 20-30 min.

2. Test: 3x300m med 30 sekunders pause mellom hver 300-meter. Du skal svømme så fort du klarer, men sørg for at tidsforskjellen på de tre 300-meterne ikke er mer enn 15 sekunder. Når du er ferdig finner du din gjennomsnittlige 300-metertid og deler denne på tre. Du vil nå ha din T-pace. EKSEMPEL: Ola Nordmann bestemmer seg en vakker dag for å finne sin T-pace. Etter en tung oppvarming på 20 minutter er han klar. Han svømmer første 300-meter på 5:13. Til sin forskrekkelse oppdager han at 30 sekunder ikke er så lenge som han trodde, og han er fortsatt sliten når han starter neste 300-meter. Denne går på 5:23. Ola svømte denne 300-meteren mer fornuftig og har derfor litt juice igjen til siste 300-meter som går på 5:28. Etter litt pusting og harking av vann for Ola summet seg og regner seg frem til en gjennomsnittstid på 5:18. Hans T-pace er derfor 1:46/100meter.

3. Utsvømming/boblebad

Du har nå et aldeles utsøkt verktøy i din treningsverktøykasse som du kan bruke til å styre intensiteten på svømmeøktene og samle meter i bassenget. Tabell 1 viser et program med forklaring til de forskjellige forkortelsene.

[table “8” not found /]
Rajan finner sin T-pace
Rajan finner sin T-pace

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *