Race Report – Peik på Ironman 70.3 Sandnes

Kort versjon:

NM i halvdistanse ble i 2022 arrangert i forbindelse med Ironman 70.3 i Sandnes, og det var bra oppmøte fra NTNUI. Distansen bestod av 1900m svøm, 90km sykling og 21km løp. Forholdene skapte noen utfordringer, det var mye motvind på sykkel, og svømmeetappen var preget av motstrøm, kaldt vann og brennmaneter. Løpeetappen var fin, og man så mye til andre deltagere. Likevel veldig bra stemning og fin løype, så alt i alt et veldig flott løp.

Lang versjon:

03. juli sto jeg på startstreken til Ironman 70.3 i Sandnes sammen med hundrevis av spente triatleter. Dette var første offisielle Ironman løpet på norsk jord siden Haugesund i 2019, så det var mange som stilte på Ironman konkurranse for første gang, også jeg. Ekstra gøy var det at det var så mange fra NTNUI som hadde valgt å stille i Sandnes, vi var hele 15 deltagere fra klubben som deltok og leverte meget gode resultater. Triatlonforbundet hadde også valgt at deltagere i konkurransen også kunne melde seg på NM i langdistanse, der NTNUI sikret mange medaljer i både elite og agegroup!

I forkant av konkurransen var det mye snakk om hva slags forhold det ville være under konkurransen, værmeldingen meldte ordentlig norsk vestlandsidyll med regn, kjølige temperaturer og en god del vind. Dette kunne skape problemer på sykkeletappen, spesielt for de som syklet med platehjul. Men vi krysset fingrene og håpet på at værgudene skulle stille opp. Kvelden før konkurransen måtte deltagerne gjøre klart alt av utstyr i skiftesonen, og det var gøy å se alle syklene klare for race day.

Konkurransedagen begynte grytidlig med en god frokost, for min del ble det en del skiver med nugatti og banan. Etter frokost dro vi rett til skiftesonen for å ta en siste sjekk på alt av utstyr, før vi beveget oss mot startområdet. Det var en løpende start der eliteutøverne startet først ut, deretter startet to og to utøvere løpende med noen sekunders mellomrom.

Da det var min tur til å gå uti fikk jeg umiddelbart et lite sjokk av vanntemperaturen. På racebrief hadde de sagt at temperaturen lå rett under 20 grader, men sannsynligvis var det nærmere 15 grader. Dette ristet jeg raskt av meg og satte i gang svømmedelen. Umiddelbart la jeg merke til noe jeg hadde håpet å ikke se, nemlig brennmaneter. Det var fullt av store oransje brennmaneter hele svømmedelen, og det var så å si umulig å ikke svømme inn i disse. På grunn av startformatet var heldigvis det lite knuffing og kollisjoner med andre deltagere, og jeg svømte store deler av de 1900m alene. Jeg kom i land etter omkring 34 minutter, jeg hadde egentlig ønsket å svømme enda fortere, men det viste seg at det hadde vært mye strøm i vannet på vei tilbake som gjorde at mange brukte lenger tid på svømmedelen.

Etter svøm måtte vi løpe ca. 500 meter til skiftesonen, her traff jeg allerede første NTNUI medlem Andrea Vanebo som allerede var godt i gang med transition. Sykkeletappen startet i sentrum, men vi kom oss raskt ut av byen, og skjønte med en gang at vinden kom til å gjøre sykkeletappen vanskelig. Sykkeletappen var 90 km lang med relativt lite høydemeter, men det var tungt nok å sykle i sterk motvind ute langs kysten på Jæren.

Jeg klarte å sykle forbi Andrea etter noen kilometer, og så litt senere kom Martin Haug fra NTNUi susende forbi meg opp en bakke. Ellers var det relativt lite som skjedde på syklingen for min del, jeg syklet forbi et par andre, men ble tatt igjen av enda flere. Under syklingen fokuserte jeg hele tiden å få i meg nok energigels slik at jeg ikke skulle gå tom for næring underveis. Jeg brukte ca. 2 timer og 30 min på sykkeletappen, som jeg godt fornøyd med, men det må sies at sykkeldelen sannsynligvis var litt for kort.

I skiftesonen til løp så jeg møtte jeg på Oscar Ovanger som hadde levert en kjempegod tid på sykkel. Og det tok ikke lang tid før han kom susende forbi meg på løp i stor fart. Løpedelen bestod av en sløyfe på ca. 7 km som vi skulle løpe tre ganger. Dermed var det på løp man virkelig kunne se andre deltagere fra NTNUi i løypa, noe som var veldig artig.

Jeg prøvde å ikke åpne for hardt, men holde et kontrollert tempo hele veien, og benyttet meg ofte av drikkestasjonene rundt om i løypen. Det var mange mennesker som stod og heiet langs løypa og det var kjempegod stemning. Mot slutten av løp hentet jeg ut det siste av krefter inn mot målområdet. Og kunne til slutt krysse målstreken som Ironman 70.3 finisher 😊

Alt i alt et veldig artig løp som virkelig leverte over forventingene og det blir garantert ikke min siste ironman 70.3 konkurranse!