Reisebrev: Nordisk mesterskap i roing på Tunevannet!

Etter en knallsterk oppvisning under SM tidligere på våren, hvor de grønnkledde feide all mostand av banen, var det på tide å ta steget opp på den nordiske ro-scenen. Den siste helgen i juni stod nemlig nordisk mesterskap på programmet, og i år var det Sarpsborg Roklubb og idylliske Tunevannet som hadde æren av å invitere til kamp. Ikke nok med det, i år hadde mesterskapet fått et nytt og etterlengtet tilskudd, nemlig nordisk studentmesterskap i åtter. Endelig skulle ringrevene fra Trondheim få en sjanse til å sette NTNUI på det nordiske kartet!


[Dette reisebrevet ble først publisert på NTNUI Roing sine nettsider her.]


Lørdagen startet med et brak. Med mye motvind og utfordrende bølger var det duket for et spennende oppgjør i damenes åtterfinale om tittelen nordisk studentmester. Kampen stod her mellom regjerende studentmester i Norge, NTNUI, og regjerende studentmester i Danmark, Aalborg. Mye heder og ære stod på spill, i det som skulle vise seg å bli en nordisk kamp ut av dimensjoner. Aalborg dundret ut fra start, og tok en tidlig ledelse. NTNUI holdt god kontakt. De grønnkledde økte etter hvert farten, og ved 750m var forspranget spist inn. NTNUI hadde utliknet. Studentene fra Aalborg var sjanseløse da NTNUI satte inn nådestøtet i form av en power-10 på 1000m. Danskene falt i fra, og NTNUI kunne juble for gull, hele 12 sekunder foran Aalborg. Tidenes første nordiske studentmester i Roing, en tittel som vil stå for alltid!

Foto: NTNUI Roing

Det tok ikke lang tid før nestemann skulle i ilden. Vår kjære Ole Amund hadde gått undercover som NSR-roer i singelsculler denne helgen. Et overbevisende forsøksløp tidligere på dagen hadde sendt ham rett til finalen, hvor han møtte knallsterk nordisk konkurranse. Forholdene var krevende, og etter en seig kamp mot Tønsbergs Jørgen Nilsson, endte Ole Amund til slutt på en sterk femteplass. Tre løp senere fulgte enda en grønnstrømpe undercover, nemlig Aasta i dobbeltsculler for CR. Sammen med makker Marte håndterte de forholdene mesterlig, og etter et knallsterkt løp gikk de seirende over målstreken som nye nordiske mestere. Nok en finale stod for tur, og denne gangen skulle fire av NTNUIs tøffeste damer prøve seg i dobbeltfirer, nemlig Anne Marie, Linn, Connie og Andrea. Igjen gjorde den sterke motvinden det utfordrende å finne en god flyt fra start. Damene kjempet tappert, og spurtet inn til sølvplass bak kombinasjonsbåten fra Sverige. Søta bror får nyte seieren mens de kan, for damene fra NTNUI er sultne på revansje.

Foto: NTNUI Roing

Så var det tid for herrenes finale i åtter, og nok en kamp om tittelen nordisk studentmester. På startstreken fant vi våre rivaler fra OSI, et studentlag fra Aalborg, samt et juniorlag fra NSR som rodde utenfor studentkonkurransen. På forhånd hadde ryktebørsen vært i fyr og flamme angående laget fra Aalborg. Kunne det være tidligere medlemmer av Danmarks legendariske gull-firer? Det var bare en måte å finne ut det på. Starten kom som lyn fra klar himmel. Akkurat som i dameklassen dundret laget fra Aalborg ut av startblokkene og tok en tidlig ledelse. Ved halvveis rodd løp var det en knapp båtlengde opp til Aalborg, som igjen hadde en halv lengde opp til juniorene fra NSR. I det de passerte 1250m fikk jokerne fra bartebyen i gang motoren, og snek seg gradvis forbi et stadig mer utmattet lag fra Aalborg. Da det gjenstod 300m øynet NTNUI et ørlite håp om å ta igjen NSR, og etter en heroisk sluttspurt snek de grønnkledde seg foran og gikk seirende over målstreken. Herrene kunne puste lettet ut og slippe jubelen løs som nybakte nordiske studentmestere.

Foto: NTNUI Roing

Søndagen skulle vise seg å bli nok en dag for seige løp og store triumfer. Motvinden var enda sterkere enn dagen før, og satte enda større krav til balansekunster og båtfølelse. Først ut var Aasta, som gjentok bragden fra lørdagen og fosset inn til seier for CR i damer dobbeltsculler. Så var det tid for herrenes firer, bestående av Jonnis, Pjaaka, Sondre S og Lars Erik. Kampen stod mellom guttene fra NTNUI og en svært ruinert firer fra Mölndals roklubb i Sverige. Det skal nevnes at samtlige av svenskene har erfaring fra VM og at bestemann har en personlig rekord i singel på godt under syv minutter! Våre gutter stod overfor en svært tøff oppgave, men lot seg ikke skremme av den grunn. Starten gikk og herrene i grønt bet seg fast. På 250m hadde svenskene fått en knapp båtlengde, og så ut til å takle forholdene godt. De fortsatte i godt driv ned hele banen, og gikk til slutt seirende over målstreken foran våre gutter på sølvplass. Oppkjøringen mot nordisk 2020 er allerede i gang, da skal gullet hjem!

Foto: NTNUI Roing

Sist ut av våre var damenes dobbeltfirer, hvor vi stilte med et særdeles meritert lag bestående av o store leder Sara H, Madeleine, Aasta (nå tilbake i grønt) og Sara J. Her snakker vi intet mindre enn finale i nordisk mesterskap, og på utfordrerlisten fant vi CR og svenske Kungälvs roklubb. Vinden hadde tatt seg opp utover dagen, og rett før start ble det annonsert at løpet var kortet ned til 1000m. Taktikken til de grønnkledde gikk rett og slett ut på å overleve. Det sier litt om forholdene når ringreven Madeleine var livredd for at de skulle synke under oppvarmingen. Damene holdt seg flytende, og tok raskt teten ut fra start. I frykt for å ødelegge den gode flowen gikk hele løpet i total stillhet, uten et eneste call. Taktikken så ut til å fungere, for det rutinerte laget fløy over banen og spurtet inn over målstreken som nordiske mestere. For å krone det hele ble de nybakte mesterne hyllet på toppen av pallen med “Ja, vi elsker” rungende over høyttaleranlegget. For et løp!

Foto: NTNUI Roing

Alt i alt ble helgen en gedigen suksess, og vi dro hjemover med lommene fulle av edelt metall. Vi vil også takke Sarpsborg Roklubb for et flott gjennomført mesterskap. Nå venter en velfortjent sommerferie, før oppkjøringen mot høstens NM starter for fullt.

Hu og Hei!

Petter Svingen – NTNUI Roing