NTNUI Dykkegruppa hjelper havet

Tekst: Ronja Pavall & Knut Olav Kragh
Foto: Eivind Jølsgard/NTNUI

Foto: Eivind Jølsgard/NTNUI Blits

Lørdag 6. mai deltok NTNUI Dykkergruppa på Strandryddeaksjonen og hentet opp store mengder med søppel fra havnebassenget på Solsiden.

Faktaboks om Strandryddeaksjonen

Strandryddeaksjonen arrangeres årlig i Trondheim ved hjelp av flere lokale organisasjoner og grupper, og består bare av frivillighet. Blant annet av Trondheim Venstre, Miljøvernforbundet, ESN Trondheim, NTNU Ocean club, Turgruppa til topps, Greenpeace Trondheim, Den Ukrainske foreningen i Trondheim, Trondheim fridykkerklubb, Draugen FMK, Dykkergruppa NTNUI, Søppelsekk.no, Havet og Hold Norge rent. I tillegg er den støttet av Trondheim kommune.

NTNUI Dykkergruppa deltok i år, i tillegg til å ha deltatt tidligere år, på å hjelpe til med å rydde opp i havet. Ved hjelp av dykkerutstyr og egen dykkebåt har de muligheten, sammen med Draugen Froskemannsklubb, til å bidra med strand-oppryddingen på et dypere nivå. NTNUI har tidligere også bidratt med å plukke søppel, og rense de lokale strendene og havnene. 

Foto: Eivind Jølsgard

I år befant arrangementet seg over flere steder av byen, som langs Ladestien, Byneset og Nidelven. NTNUI Dykkergruppa plukket opp store mengder søppel ved havnebassenget på Solsiden. Her fant de blant annet plast og masse annet småsøppel, men kanskje mer uvanlig fant de to Tier el-sparkesykler, to handlevogner og en vanlig sykkel. Det ble funnet såpass mye at de klarte å fylle en henger helt full. Det virket også som det var stor suksess blant de andre gruppene som ryddet de andre delene av Trondheim.

Mye søppel i havet, blant annet EL-sparkesykler
Foto: Eivind Jølsgard

Selv om det ikke var meldt det beste været de kunne håpet på, snudde det og de endte opp med å få dykke i sol og blå himmel. Vannet kunne selvfølgelig vært varmere, men når de har tørrdrakter stoppes de ikke av temperaturen. Med masse folk på Solsiden, grunnet det gode været, var det flere som viste interesse for hva de drev med. Både barn og voksne samlet seg for å sjekke hva som foregikk. 

Hele lørdagen var ikke forbeholdt rydding, men etter hardt arbeid var det tid for å slappe av i sola. De grillet, og alle deltakerne på Strandryddeaksjonen fikk sponset sauna på Havet. Etter grilling av pølser, vasket og ryddet de vekk utstyret sitt, for å deretter kunne nyte resten av dagen i saunaen. 

Foto: Eivind Jølsgard

NTNUI Dykkergruppa arrangerer jevnlig turer og andre sosiale aktiviteter. De tar i mot alle ulike ferdighetsnivåer og arrangerer kurs. Anbefaler å ta en tur innom Dypet i Herman Krags veg 27, 7050. De har åpent alle torsdager fra kl. 19:00. Dette er gruppas klubbkjeller, og fungerer som møtepunktet for klubben. Her snakkes det om alt og ingen ting. De har sauna og forfriskninger!