Månedens Ildsjel: Sigurd Angell Bergh

Tekst: Emilie Sofie Eilertsen
Foto: Leonie Richarz/NTNUI Blits, Thomas Meinicke/NTNUI, Privat

Foto: Thomas Meinicke/NTNUI

Sigurd sitter for tiden i styret i NTNUI-dykkergruppa, som kjellersjef. I sommer har han brukt store deler av sin fritid på å bygge ny badestamp (på tilhenger), etter at den gamle tok kvelden. Den skal komme dykkergruppa og andre som ønsker å leie denne til gode på mange hyggelige arrangement. 
I tillegg til dette har han i mange år gjort enormt mye for dykkergruppa, han står på og sørger for at undergruppa ikke bare er et sted for dykkere/fridykkere/undervannsrugbyspillere å utøve sin idrett, men også en levende sosial arena. Han bistår med all slags mekking og fiksing gruppa trenger, skulle det være gaver til vennskapsklubb i Helsinki, stensiler til merking av utstyr, arrangering av fest etter generalforsamling og mye mye mer så fikser han det.
Gutten lever og ånder trykksatt luft og NTNUI-dykkergruppa, og han kunne fortjene litt anerkjennelse!

Nora S. Oma, Nestleder/UVR-ansvarlig i NTNUI Dykkergruppa
Fakta om Sigurd
  • Navn: Sigurd Angell Bergh
  • Alder: 23
  • Gruppe: Dykkergruppa
  • År i NTNUI: 6 år nå
  • Verv: Dykkergruppa fra dag en
  • Studie: Mastergrad i fysisk planlegging

Hei Sigurd! Fortell meg litt om deg selv. Hvem er du egentlig og hva er dinne «passions» i livet? 
Jeg kommer fra Haugesund, og er født og oppvokst på vestlandet. Tok eksamen i dykking fra dykkekurs den dagen jeg ble 12 år. Nå er jeg på femte + studieåret og tar mastergrad i fysisk planlegging ved NTNU, og har en bachelor som vann og avløpsingeniør og jobber mye med det. Det går som du sikker forstår en mye i vann generelt sett. Jeg er oppvokst i et miljø med mye dykking og organisasjonsarbeid, og hele familien min har alltid vært veldig engasjerte i både dykking og friidrett.

Hvordan endte du opp i NTNUI og Trondheim da? 
En av hovedgrunnene til at jeg valgte å flytte og søke meg til Trondheim er dykkergruppa og tilbudet der. NTNU er jo selvfølgelig veldig bra også, men jeg kjente mye folk fra undervannsrugby fra før av og visste at det var fine folk og en bra gjeng. Det har gått i dykkergruppa fra dag 1, bokstavelig talt siden jeg søkte om å være med i den på værnesekspressen da jeg skulle flytte hit.

Ja, for det er et av tilbudene dere har i Dykkergruppa?
Ja, vi har tre undergrupper som består av Dykkergruppa, Undervannsrugby og Fridykking. I tillegg har vi også sosialgruppa, som jeg driver mest med nå om dagen. Jeg sitter jo som Kjellersjef i styret og har da ansvar for den sosiale biten, men jeg har også vært med i alle de tre undergruppene.

Hvilket verv har du nå?
Jeg har hovedsakelig kun vært i Dykkergruppa i NTNUI i ulike roller, men har også vært med å jobbe med moment rundt saker som angår svømmehallutvikling noe jeg syns har vært veldig interessant.

Men hvorfor engasjerer du deg så mye i frivilligheten, er det bare naturlig for deg å være engasjert?
Ja, det er egentlig det. Jeg vet hvor mye frivillige og ildsjeler har å si for idretten. Det er ikke nødvendigvis slik at alt kan gjøres gratis eller at det er en selvfølge at det blir gjort, og det må jo gjøres av noen. Det er noe jeg har det veldig gøy med å gjøre og jeg gjør jo mye forskjellig på grunn av det. Jeg holder på med alt fra draktdesign, til å bygge ny badestamp, arrangere turer både i Norge og med den finske søsterklubben vår og mye annet. Det er også gøy å engasjere seg i politisk på vegne av NTNUI og Dykkergruppa. Jeg har blant annet skrevet et innlegg i avisen om svømmehallbevilgninger og jobbet en del med det. Jeg syns det er givende å ha verv og det er gøy når man ser resultatene av det.

Det kan jo fort bli til at man engasjerer seg i veldig mye og tar på seg mange roller, men det virker som at du liker det veldig godt.
Det er bare veldig, veldig gøy. Jeg får gjøre så mye forskjellig og når man ser at det direkte gir resultater i gruppa som at folk trives og blir flinkere i sine roller er veldig givende.

Sigurd i 17.mai tog med Dykkergruppa.
Foto: Leonie Richarz/NTNUI Blits

Hva vil du si er det aller kuleste du har fått jobbe med i NTNUI? 
Oi det var et godt spørsmål! Det er to ting jeg syns det har vært veldig gøy å holde på med. Den første er stampen som vi holder på med nå som jeg er prosjektleder for. Det er et langtidsprosjekt, men det begynner å ta form. Svømmehallsaken er jo noe jeg er veldig engjasjert i. Både gjennom innlegget jeg skrev og også brukermøtet med idrettsrådet om hallutforming og hva som var viktig der. Det endte jo med at vi i dykkergruppa nesten tok over det møtet og la frem forslag for hvordan man kan utforme svømmehallen med tanke på særgrupper som holder på med stuping, undervannsrugby og synkronsvømming også kan bruke arealet. Det er jo et prosjekt som hvis det blir bra gjennomført kan få positive konsekvenser for byen og brukere av svømmehallen i 60-70 år frem i tid.

Hva er historien bak stampen da? Man har jo hørt litt rykter rundt at det er noe dykkergruppa har brukt og nytt godt av før.
Til å begynne med så var det bare en Finlands tur hvor de hadde tatt en søppelbøtte å fylt den med vann og kalt det en stamp. Men etter hvert så fant flere ut at det er også veldig gøy på tur så da ble det bygd pallestamp ved flere anledninger, altså da bare av paller og presenning. Når det ble veldig populært så ble det kjøp en henger og jeg tror det bare ble bygd en pallestamp oppå den hengeren, men da var det greit å få den med seg på tur. Nå holder vi på å bygger en ordentlig stamp med aluminiumsskjellet som kles med isolasjon. Så skal vi støpe glassfiber over det så det blir ordentlig solid og ha en pumpe på 28 kW så det blir nok ordentlig godt og varmt. Det er nok noen hundre arbeidstimer igjen, men det er mange som hjelper til så det klarer vi. Jeg har nok vært med å jobbet på den i 250 timer ca til nå.

Oi da ligger det kanskje litt blod, svette og tårer bak den stampen?
MYE. Vi holder også på å skjærer i XPS plater som er trykkfast isolasjon. Den lyden bak de hundre meterne med kutt, typ isopor mot isopor gnikking er konstant og ganske forferdelig hahaha.

Jeg vil gjerne stille deg noen morsomme spørsmål på slutten bare for gøy, er du med?
Ja, det er kjempegøy så bare fyr løs!

Om du skulle sitte fast i heisen med hvem som helst i hele verden hvem skulle det vært?
Jeg tror Dag Sørås. Han er veldig morsom og har en mørk humor som man kanskje kunne trengt i en heis. Litt galgenhumor er gøy.

Roing sin tights eller djevellue? 
Å det var et gøy spørsmål, men jeg tror jeg må gå for djevellua fordi jeg er så vant med å gå i speedo på grunn av undervannsrugbyen at det hadde vært fint med et hodeplagg. I tillegg til at vi kjører mye båt i Dykkergruppa.

Draktene Sigurd har designet for Dykkergruppa.
Foto: Privat

Er det noe du ønsker å si sånn helt på tampen om det å ha verv siden du virker ganske reflektert rundt dette?
Det å ha verv koster mye, men det gir også tilbake mye mer. Spesielt når det gjelder å jobbe med andre å hjelpe andre til å bli bedre i det de holder på med, og det er veldig viktig. Det er heller ikke alt man trenger å komme så godt økonomisk ut av, men som gjør at livet fortsatt blir veldig nice. Man kan jo risikere å bli litt utbrent så det er viktig å huske at det er frivillig arbeid man holder på med, og man trenger ikke å jobbe seg til døde. Det viktigste er jo idretten og at det er gøy å holde på med for det er fort gjort å bli oppslukt av vervene. Noen ganger må man nok være mer egoistisk og fokusere på det som er gøy og ikke bare måtte ta ansvar for ting hele tiden. En annen ting jeg har lagt merke til er at mange kan brenne seg på å bli isolert i vervet sitt og at de kanskje ikke ser eller tenker over de ressursene som finnes i gruppa som kanskje kan hjelpe dem eller bare være sosial.

Månedens ildsjel er en fast spalte som er laget av promogjengen i samarbeid med fotografene i NTNUI Blits. Ønsker du å nominere noen til månedens ildsjel? Send til blits-promo@ntnui.no”.