Månedens ildsjel: Kajwan Rasul

Tekst: Nora Amanda Hveding
Foto: Eivind Jølsgard
, Leonie Richarz og Nils Dittrich-NTNUI Blits

Foto: Eivind Jølsgard

I NTNUIs nye spalte “Månedens Ildsjel” får dere møte et knippe utvalgte frivillige i NTNUI som legger ned en uvurderlig innsats. I mars skal dere få møte Kajwan Rasul fra NTNUI roing.

Andre om Kajwan

Fra det sekundet Kajwan Rasul satte sine føtter i Trondheim by har det ikke vært noen tvil om hvilket brennende engasjement Kajwan har for NTNUI. Første gang jeg møtte Kajwan stilte han opp kl 0600 på Jonsvatnet for å coxe herrene i oppkjøring til NM 2020. Kajwan lærte å ro i England, så det var enklest for alle at ro-praten foregikk på engelsk. Med sin snobbete britiske aksent geleidet han oss gjennom 90 minutter med nydelig roing. I etterkant har engasjementet bare steget. Han har bidratt med mye erfaring og kunnskap gjennom året han satt i uttakskomitéen, og i inneværende år viser han et stort initiativ for å ta vare på utstyr og materiell i klubben, gjennom sitt engasjement i materialkomitéen. Det siste året har han også gjort mye for båthus-prosjektet. Kajwan er leder i prosjektgruppen som planlegger oppføringen av et eget NTNUI Roing båthus, slik at klubben har anledning til å vokse ytterligere, samt heve det sportslige nivået.
Olav K. Fleten, leder i NTNUI roing

Navn: Kajwan Rasul
Alder: 29 år
Gruppe: Roing
År i NTNUI: Medlem siden høsten 2020

Mens vi sitter med inngangen til Sit Gløshaugen en sen torsdagskveld etter en treningsøkt, hilses det med jevne mellom på alle som kommer forbi.

Hei! Så hyggelig at du hadde tid til intervju, vil du begynne med å fortelle litt kort om deg selv? 

Jeg heter Kajwan, 29 år gammel og jobber som PHD kandidat med faget økologi og bærekraftsanalyse på tredje året. Jeg driver mye med roing, kanskje litt for mye noen ganger, og har vært med nesten helt siden jeg kom til Trondheim.

Hvordan endte du opp i Trondheim og ved NTNUI?

Jeg kom til Trondheim fra Danmark på grunn av jobben og for at NTNU hadde en god avdeling for industriell økonomi. Jeg ville starte med roing igjen etter å ha hatt en pause når jeg jobbet i Danmark, så da sendt jeg en melding til NTNUI roing om å bli med, og det fikk jeg!

Men hvorfor engasjerer du deg da?

Jo, jeg har selv veldig mange gode minner fra sport fra tidligere, der jeg har sett hvor viktige frivillige har vært og hvor mye de har betydd for klubben. Jeg motiveres også ekstra av å gi igjen. Det gir meg veldig mye glede å hjelpe andre, spesielt når man ser andre oppleve mestring fordi de har lært seg noe nytt. 

Hva trives du er best med når det gjelder roing?

Det er så klart det sosiale, den god stemningen i laget og at man alltid føler seg velkommen på trening. Det er spesielt viktig med god stemning i løpet av intense treningsøkter, og det er NTNUI roing god på.

Hvor mange økter har dere i uken?

Vi har minst to faste økter, men mange har en til to økter om dagen, så det varier veldig. Det er altså mulighet for å drive masse med roing hvis har tid!

Leonie Richarz
En støttende hand på ryggen under NM i roing.
Foto: Leonie Richarz.

Tidligere leder i NTNUI roing om Kajwan

Kajwan har siden jeg møtte han hatt et uselvisk mål om å gjøre NTNUI roing best mulig, og det virker som alt han gjør, gjør han for å nå dette målet. Kajwan har hårete og ambisiøse mål for klubben, og med hans iver etter at alle skal prestere sitt beste, gjør at klubben drives framover og vi alle presterer mye bedre enn uten han. Kajwan brenner for studentidrett, roing og mennesker. Dette gjør at alle som møter han får lyst til å yte litt ekstra for å gjøre tilværelsen enda bedre.
– Halvor West

Hva tenker du om at du er blitt nominert til “ildsjel”? 

Jeg synes selfølgelig det er veldig hyggelig. Jeg liker å bruke tid på klubben og det er viktig at folk setter pris på den innsatsen jeg legger inn. Det har kommet mange nye inn i klubben som vil lære roing, og da er det fint å ha muligheten til å lære andre. Klubben er veldig dugnads dreven. Det er mye materiale og ting som må gjøre hele tiden, og da er det fint å ha muligheten til å gjøre det sammen.

Har du noen planer eller mål videre innenfor NTNUI da? 

Ja det hadde vært fint med medalje kanskje. Det hadde vært fint om vi kunne fått gull til SM og en medalje til NM. Vi har også lyst å delta i en internasjonal regretta, men det krever at vi satser ekstra med treningen.

Noe du ser fram til?

Nå har det jo vært en lang vintersesong så jeg gleder meg veldig til å komme ut på vannet igjen nå utover våren. Vi har en samling i Horten nest siste uke i mars med Horten roklubb på Oslofjorden. Denne er spesielt spennende da det er første gang de som er nybegynnere får muligheten til å være med å ro på vannet. 

Hva er ditt beste minne?

Det må være NM som arrangeres hvert år! Da var jeg både med å coxe (være styrmann) med jentene og rodde også selv. Det er spesielt gøy når man kan prestere og få vise frem det man har trent mot, selv om det ikke er noen medalje enda, men håper selvfølgelig at det blir snart.

Det å glede andre er veldig fin måte å bidra på og selv bli glad

Kajwan Rasul

Hvis du skulle ha endret en ting i NTNUI – hva skulle det vært? 

Ja godt spørsmål, men det er egentlig ingenting jeg vil endre, synes bare det er veldig fint her. Hvis det var en ting så ville jeg kanskje gjøre NTNUI enda større for å skape flere muligheter for mange. NTNUI er allerede et veldig stort idrettslag med mange medlemmer, så å gjøre slik at flest mulig kan delta kan bety mye.

Hvem i roing ville du vært på en øde øy med?

Haakon Halstensen, han jeg bor med nå, tror han kunne klart seg bra i naturen.

Kjente du han fra før av?

Nei det gjorde jeg ikke. Vi startet med roing på samme tid og etterhvert ble godt kjent og flyttet inn hos meg.

Så gøy! Er det noen du vil trekke frem selv som gjør en ekstra innsats for klubben?

Det er veldig mange i roing som bruker utrolig mye tid og energi på klubben. Hvis jeg skal nevne en så er det Kristoffer Rønøyd som vant vandrepinnen ifjor for flest dugnadspoeng. Han har brukt mange tidlige morgener på å hjelpe nybegynnere. Det er mange som engasjerer seg i roing og det gjør det ekstra hyggelig at mange tar eierskap i klubben.

Foto: Nils Dittrich

Hvis du kunne valgt, roing sin tights eller djevel lue? 

Det er veldig lett, det blir såklart roing sin tights.

Hvilken idrett utenom den du har nå, skulle du ønske at du drev med i NTNUI? 

Jeg liker veldig godt å drive med sport, så da ville jeg nok valgt å jobbe som trener for enten en lokalt roklubb eller friidrettsklubb som jeg har vært med tidligere.

Hvordan er forholdet ditt til de andre i klubben?

Jeg drives også av å trene med mange unge engasjerte mennesker. Jeg er jo en av de eldre i klubben, men når jeg er rundt de som er 20-25 føler jeg meg ung og tullete, som er ulikt fra jobbhverdagen min. Det å bruke tid med unge mennesker gjør at jeg blir mer avslappet og får lavere skuldre. Det er jo tydelig at de unge har mye mer energi og ikke trenger å ha like mange pauser, men jeg prøver å henge med så godt jeg kan.

Har du noe å si til de som tenker å begynne i NTNUI, men som kanskje er litt usikre?

Noe av det beste med NTNUI er at man kan dele hobbyen sin med folk man kjenner eller folk man kan bli kjent med. Jeg synes gleden av å gjøre en ting blir mye større når man deler det med andre. Det kan være kjipt med lange dager, men da kan man møte opp på trening å snakke om det.

Det høres veldig bra ut, så du føler der er folk du kan snakka med om alt og ikke bare trening?

 Ja helg enig!

Når han ble spurt om hvorfor han engasjerer seg ville han også trekke frem et dikt som trekker frem en viktig kvalitet av han som menneske, nemlig En hustavle av Arnulf Øverland.

Det er en lykke i livet

som ikke vendes til lede:

Det at du gleder en annen

det er den eneste glede

En hustavle av Arnulf Øverland

Jeg har det selv hengende hjemme slik at jeg husker på det.

Månedens ildsjel er en fast spalte som er laget av promogjengen i samarbeid med fotografene i NTNUI Blits. Ønsker du å nominere noen til månedens ildsjel? Send til blits-promo@ntnui.no”.