Månedens ildsjel: Thomas Aarnes

Tekst: Nora Amanda Hveding
Foto: NTNUI Fustal, Iris Natten Frydenlund, Leonie Richarz, Thomas Karlsen

Foto: privat

I NTNUIs spalte “Månedens ildsjel” får dere møte et knippe utvalgte frivillige i NTNUI som legger ned en uvurderlig innsats. I november skal dere få møte trener for Futsal, Thomas Aarnes.

Jeg møter Thomas en lørdags ettermiddag etter Futsal har spilt kamp, veldig engasjert og hyggelig, til tross for at kampen ikke gikk helt veien.

Så gøy at du vil møte oss, vil du fortelle litt hvem du er egentlig? 

Jeg er Thomas Aarnes, 26 år og fra Nordmøre. Jeg kom til Trondheim i 2019 og har nå vært med i NTNUI i hele 4 år. Fra før har jeg en bachelor i psykologi og studerer nå 2. året på lektor i geografi. Du kan si jeg har gjort en langtidsinvestering i klubben.

Ja virkelig en langtidsinvestering, men hvordan endte du opp her da?

Det var litt tilfeldig egentlig, som er rart å tenke på siden jeg trives så godt i Trondheim nå. Jeg bodde først litt i Kristiansand, men flyttet opp hit etter kjæresten, som nå er min forlovede. Jeg oppsøkte futsal ganske med en gang jeg kom hit. Jeg har spilt futsal siden vidergående, så var interessert i å fortsette med det. På den tiden var futsal ikke like stort, så jeg ble med på fotball også.

Thomas har lagt ned en enorm innsats som trener for futsal herrer. Han har også tatt trenerveilederkurs og er med på å utdanne fremtidens futsaltrenere. Thomas er en dyktig leder, med mye futsalkunnskap og gode pedagogiske ferdigheter. Dette har gjort NTNUI til et av landets beste futsallag!

Leder av NTNUI Futsal Øyvind Vie

For de som ikke vet, hva er futsal?

Det er ganske likt fotball, men hovedforskjellen er at vi spiller innendørs på håndballbane og håndballmål, istedenfor 11 bane. Futsal sesongen starter på vinteren etter fotballsesongen er ferdig og varer helt til våren igjen. Vi spiller også med 4 utespillere og en keeper, tillegg til at vi bruker en annerledes ball som det ikke er like mye sprett i ballen. Ifjor rykket vi opp til Eliteserien, som har gitt oss masse nye muligheter som gjør at vi kan reise endel rundt for å spille kamper og bli støttet av sponsorer.

Futsal vokser i popularitet både i Norge og globalt
Foto: Iris Natten Frydenlund/NTNUI Blits

Hvorfor valgte du å engasjere deg i frivilligheten da?

Det var vel litt som for de fleste, jeg ble spurt om en liten rolle også blir det bare mer og mer. Etter første året mitt skulle treneren gi seg så han spurte meg og en annen om vi ville jobbe som assistent trener, som var veldig spennende da jeg hadde mange ideer og tanker jeg hadde lyst å prøve ut. Siden jeg fikk mer ansvar så hadde jeg lyst å gjøre litt mer utav det, så begynte å søke litt på youtube for å få finne litt tips og triks som vi kunne prøve ut på treninger. Etterhvert ble det så mye ansvar at det blir vanskelig å kombinere både fotball og futsal, så bestemte meg å satse helt på futsal.

Jeg har også tatt grasrottrener kurs der man utdanner grasrottrener i futsal. Selvom jeg først trodde at det var jeg som skulle få kurs, men endte opp med at jeg plutselig ble kursveileder. Jo mer jeg lærer jo mer vil jeg holde på med futsal, og for å fortsette å jobbe for gode resultater.

Foto: Leonie Richarz/NTNUI Blits

Hvorfor valgte du å bli trener og hva er det som motiverer deg i jobben?

En stor del av motivasjonen min kommer fra det sosiale miljøet av klubben. Vi er ca 30 spillere (et lag i Eliteserien og et i andre divisjon), så vi har blitt veldig nærme og gode venner. Det er veldig givende å se spillerne jobbe sammen med engasjement og interesse for å nå samme mål. Som trener er det artig å se utvikling, at det man bruker mange timer på hver dag gir resultater i kamper og treninger. Fra å slite i første divisjon i Trondheim, til konkurrere i Eliteserien, komme langt i cuper, og videre til EM er det klart at vi som lag har hatt en stor utvikling. Å se at spillerne er like engasjerte som meg, selv når det er snakk om taktikk, gjør at jeg blir ekstra motivert til å stå på som trener.

Hva blir neste steget innenfor NTNUI da, har du noen videre planer for laget? 

Vi er jo på så høyt nivå vi kan være, da maksgrense for deltagelse er EM i studentlekene, spille i Eliteseiren og NM. Å vinne Eliteserien hadde vært et enorm opplevelse fordi da kan det bli Champions League. Tror det viktigste er å bygge opp en god kultur i laget og med ledelsen, som kan tas med videre etter at vi som sitter i ledelsen er ferdig. En viktig del av klubben er teamet rundt, som bruker mye tid på klubben utenom treninger og kamper. Vi har jo også fått mye større ansvarsroller etterhvert som vi har rykket opp. Neste steg vil bli å fikse et godt administrativt system som fungerer, så vi kan fokusere 100% på det sportslige. Å utdanne trener som kommer etterpå er også viktig, for at vi skal ha god kvalitet på det vi gjør.

Spillende trener Thomas Aarnes, med sin urokkelige motivasjon, lidenskap for futsal og engasjement for lagets beste og stadige utvikling, er selve ledestjerna for laget. Han er for tiden aktuell med UEFA B-lisens-utdanning i Finland og er den som fortjener aller mest honnør for å ha tatt laget til nye høyder.

Via Eliteserien Futsal sin Instagram

Du har én million å disponere fritt i NTNUI, hva bruker du det på?

Da ville jeg nok brukt det på å reise budsjett vårt, som er en stor utgift for oss, så vi må drive endel med dugnad. Generelt bruke det på å dekke kostnader på laget sånn at vi kan drive sporten, dra på kamper og turneringer uten at folk må vrenge lommeboken sin

Har dere mange reiser i året?

Vi har planlagte tre turer til Oslo, en tur til Bodø, en tur til Sortland- Tromsø. Alt dette krever mye midler og mye ekstrakostnader med taxi til og fra flyplass. I tillegg har vi NM i drammen, EM i Ungarn neste sommer.

Hva tenker du om at du er nominert til “ildsjel”? 

Kjempehyggelig, alltid kjekt med skryt på det man bruker så mye tid på! Jeg synes vi er flink til å ta vare på hverandre og løfte frem de på laget som jobber ekstra mye. Det er så sinnsykt mange som legger ned mye innsats, som fortjener å få denne.

Foto: Thomas Karlsen

Dersom du ikke hadde hatt verv i NTNUI, hvor skulle du helst ha engasjert deg da? 

Vet ikke helt, jo mer fritid jeg har jo mer går det til futsal! Så jeg har ikke så mye fritid itilleg til lektorstudie, jobben på Værnes og som vikar på en vidergående skole på Tiller.

Beste minne med NTNUI? 

Da vi vant Studentlekene i fjor var helt sykt. Det var også gamletreneren sitt siste ønske og store drøm så terger han litt for det. men fortsatt et stort øyeblikk for oss. Under SL får hele laget lov til å være med, der må man ikke velge ut spillere som får bli med og ikke, så det er det ekstra gøy.

Jeg har aldri vært borti noen lignende, i forhold til samhold og mestring på et lag og i en klubb som NTNUI

– Thomas Aarnes

Hvem ville du vært på en øde øy med? Hvorfor

Vanskelig å velge siden jeg tror alle på laget kunne gjort det bra, men jeg ville kanskje valgt Nils Utsi, en praktiker som jeg tror ville klart seg bra!

Roing sin tights eller djevellue? 

Vi har allerede spilt med djevelua i finalen i SL i år så jeg går for den!

Månedens ildsjel er en fast spalte som er laget av promogjengen i samarbeid med fotografene i NTNUI Blits. Kjenner du en ildsjel i NTNUI? Tips oss på: blits-promo@ntnui.no