Månedens ildsjel: Bendik Stenberg

Tekst: Emilie Sofie Eilertsen
Foto: NTNUI Blits og Privat

Bendik som holder livredningskurs.
Foto: Eivind Jølsgard/NTNUI Blits

I NTNUIs spalte “Månedens ildsjel” får dere møte et knippe utvalgte frivillige i NTNUI som legger ned en uvurderlig innsats. I januar skal dere få møte elvesjef i NTNUI Padling, Bendik Stenberg.

Bendik er elvesjef i padlestyret, en posisjon han har hatt i snart 1,5 år, før det var han havsjef også i 1,5 år.

Han har ansvar for å arrangere 3 grunnkurs i halvåret i tillegg til 1-2 videregåendekurs. Altså han har ofte ansvar for å koordinere aktivitet mange helger på rad i løpet av semesterne. I tillegg til dette stiller han opp som hovedinstruktør på tirsdagstrening. I år tror jeg ikke det er mer en 1-2 treninger han ikke har deltatt på (og da svært ofte som hovedinstruktør). I tillegg til at han som elvesjef på hver trening er ansvarlig for koordineringen. Han var også en av to hovedansvarlige på elva under årets Sjoatur, med rundt 20 padlere i elva.

– Thea Kristine Terjesen, Leder NTNUI Padling
Faktaboks om Bendik

Alder: 26
Studie: Psykologi, Profesjonsstudium
År i NTNUI: Siden våren 2021
Gruppe: Padling
Verv: Elvesjef

Hvem er du egentlig?
Jeg trives med full kalender, og kjeder meg fort hvis det blir for mye dødtid. Jeg liker når det er masse som skjer så jeg får gjort masse effektivt!

Hvordan endte du opp i NTNUI?
Det var korona som måtte til for å frigjøre plass i kalenderen til padling siden padling er en genial aktivitet i forhold til avstand og at det foregår ute. Jeg hadde padla litt havkajakk fra før også ble jeg spurt om å være instruktør i NTNUI og da holde kurs. Så ble det jo plutselig slik at det var en åpen eller ledig rolle i styret. Jeg ble da invitert av daværende leder på tur til Munkholmen og han hadde basically en salgspitch klar. Så jeg endte jo opp med å gå fra å ikke har vært med i NTNUI i det hele tatt til å plutselig bli tatt opp i styret til padling. 

Men du startet da som havsjef og er nå elvesjef, hva innebærer de rollene egentlig?
Man har da ansvar for at ting skjer enten på hav eller elvefronten. Det er for eksempel kurs, orden på utstyr, og treninger og at disse blir gjennomført på en bra måte. Det innebærer jo også litt delegering. I korte trekk har du ansvar for at ting skjer på den fronten du er sjef for. I høst holdt vi for eksempel fem grunnkurs elv fordi interessen for kurs var så stor.

Hva vil du si er det beste med vervet ditt da?
Jeg vil si at det beste med vervet er at når man er del av et styre så er man som regel da sammen med dem som er mest ivrige og engasjerte for at det skal være aktivitet. Det er utrolig gøy å være en del av det, og man føler et større eierskap til klubben. Jeg synes også at det kan være kjedelig å bare være deltaker på en tur, men om man arrangerer og har en finger med i spillet så er det mer morsomt. Det er en veldig trivelig gjeng som sitter i styret så det er veldig fint å ha et verv i styret.

Foto: Eivind Jølsgard/NTNUI Blits

Styretingene og det organisatoriske ved et slikt verv er altså ganske morsomt?Ja, det er jo veldig gøy. Det har jo til tider vært veldig travelt-, for det blir jo fort sånn at når man har en finger med i spillet og skal velge datoer at man ser i egen kalender, og velger frihelger derfra. I høst hadde jeg ikke en eneste ledig helg før i november, og dette var satt før semesteret starta!

Men du opplever dette som bare gøy?
Jajaja, man kan jo selvfølgelig kjenne litt på knekken til tider. Det er jo tidkrevende i styreverv noen ganger fordi man bruker en del tid på å planlegge, men man vil jo være med på alt det gøye man planlegger også! 

Hvordan gikk det i kombinasjon med studier da?
Det gikk faktisk veldig greit. Når man først skal prokrastinere studieting så er jo det å bruke tiden på produktive NTNUI Padling oppgaver veldig greit. 

Hva tenker du om stempelet ildsjel som du nå har fått?
Du, jeg ble veldig overraska og det kom veldig ut av det blå. Det er jo en ære og veldig fint å få en sånn melding. Jeg setter veldig pris på det og føler meg verdsatt for arbeidet jeg legger ned. Jeg vil også få frem at det er utrolig mange som jobber sammen om og fortjener skryt. Vi er jo et styre som bruker mye tid og jobber sammen om oppgavene.

Foto: Privat

Hva gjør deg lykkelig?
Oi! hmm… jeg har jo hatt mange gode øyeblikk ute i kajakken. Selv kan jeg ofte bruke ordet “salig” i stedet for lykkelig fordi å oppleve en salig ro og fred som jeg fort kan oppleve i kajakken er veldig fin. Det viser seg jo også at jeg i min salige ro eller lykke-modus har en tendens til å bli stille og fredfull. En gang på tur ble jeg mistolket for å være sur og kald, og det virket som jeg ikke hadde noen god dag. Det skal sies at det var ganske kaldt på den turen så det kunne virke som jeg frøs og hadde en dårlig dag, men egentlig fant jeg bare skikkelig ro og lykke i øyeblikket. Den ekstreme naturen man får se fra kajakken og det å se naturen fra en slik vinkel gir veldig lykkerus og fravær av bekymring fordi man har det så fint. 

Har du havnet i elva eller havet på kajakktur da?
Jajaja. Det hender jo at man havner i vannet og må ta en liten svømmetur, men det er en del av gamet. Det verste er egentlig kalde temperaturer når man skal ta på spruttrekket. Kulden gjør at spruttrekket blir veldig stramt, og i høst forstua jeg tommelen i et forsøk på å få det på.

Vil du si at det å være med i styret og arrangere turer og kurs er grunnen til at du engasjerer deg?
Det er jo en stor del av det. Man føler jo at man er nyttig og kan bruke sine egenskaper på en god måte. Det er også veldig gøy med kurs. Grunnkurs og det å introdusere nye til sporten er også en stor motivasjon for å legge ned arbeid i vervet.

Har du en oppfordring til andre som vurderer styreverv?
Jeg vil oppfordre til det! Håpet er jo at de tingene vi i padlestyret for eksempel gjør skal gjøre det enkelt for andre å ta over stafettpinnen. Mitt mål er at når jeg går ut av styret så skal det være velfungerende og fint å ta over den rollen. Det er også viktig at når man tar et styreverv så må man vie litt tid til det, men min erfaring fra padlestyret er at det har gitt meg mye mer enn det har tatt. Det har gitt meg et fint og stort fellesskap som jeg kommer til å fortsette å ha kontakt med både i og utenfor vannet. Det er absolutt verdt det å ta risken dersom man vurderer styreverv. Man må egentlig bare være flink til å kjenne egne begrensninger og bruke de andre i styret for å få flyten til å bli god. 

Vi pleier å runde av med med et lite morsomt spørsmål eller dilemma. Roing sin tights eller djevellua?
Det må bli roing sin tights altså, den er kul!

Månedens ildsjel er en fast spalte som er laget av promogjengen i samarbeid med fotografene i NTNUI Blits. Ønsker du å nominere noen til månedens ildsjel? Send til blits-promo@ntnui.no