Siden 1972 har 10Mila, “tiomila”, vært det viktigste satsningsområdet for NTNUI Orientering. 10Mila er verdens nest største orienteringsstafett. Det er tre klasser, en ungdomsstafett med 4 etapper, damestafett med 5 etapper og herrestafett med 10 etapper. Dame- og ungdomsstafetten er på lørdag mens herrestafetten starter lørdag kveld og pågår gjennom natta før den avsluttes søndag morgen.
10Mila 2019 ble arrangert i Skåne 27.-28.april og hadde i år ca. 6000 startende. NTNUI var største klubb med 7 damelag og 6 herrelag. Dette er likevel et stykke bak normal deltakelse, og rekorden vår er fra 1994 med 15 herrelag og 13 damelag.
SAKEN FORTSETTER ETTER BILDET
Løperne på førstelagene dro ned til Skåne onsdagen for å forberede seg optimalt. Resten dro natt til fredag med buss fra Moholt studentby og rigget opp området vårt på arena med både lystavle, grillvogn og telt.
Innmarsj
Litt etter ungdomsstafetten hadde startet var det på tide med vår tradisjonsrike innmarsj. Under innmarsjen har vi et brassband som spiller musikk og marsjerer inn på arena, etterfulgt av drillpiker og duskedamer/menn. I tillegg løper 11 personer rundt blant publikum i Ormfeldt, en 17 meter lang grønn, gul og svart “orm”. Innmarsjen avsluttes med at vi stiller oss et synlig sted blant publikum og synger Nidelven vendt mot Trondheim.
SAKEN FORTSETTER ETTER BILDET
Damestafetten
Etter vi har åpnet festen som tiomila er begynner damene å gjøre seg klare for sin stafett. Førstereisende for NTNUI, Ane Dyrkorn, har 8 starter fra tiomila tidligere, men merket engasjementet rundt stafetten på en helt ny måte da hun ikledde seg den grønne, gule og svarte drakten.
-Når jeg endelig skulle løpe 2. etappe på damelaget var jeg allerede beæret over å kunne representere et så bra og sammensveiset lag. Ettersom denne tioetappen er den mest nervepirrende jeg har løpt, var det derfor ekstra gøy å kunne gjennomføre en bra etappe.
SAKEN FORTSETTER ETTER BILDET
Hun hadde 14. beste etappetid av 330 løpere. Resten av jentene gjorde det også stabile løp, og førstelaget endte til slutt på en 19. plass, en plass opp fra i fjor. Ane løp også 8.etappe for dameherrelaget som består av 10 spreke jenter som løper herrestafetten.
-Prikken over i’en var å til slutt kunne komme på arenapassering en god stund etter første målgang i herrestafetten i regnvær og fremdeles bli møtt til huing og heiing.
Herrestaffeten
Anders Emilsson var coach for førstelaget til herrene og forteller om deres ferd til NTNUIs beste plassering siden 1997. Vi henger med i tet helt til midt på 5. etappe. På vei dit har vi hatt lyktbatteri som har løsnet fra batteriselen, albuer som har slått seg frem i felt så de verker etter løpet, vi har bommet 5 minutter på førstepost, vi har ventet på startposten i over ett minutt for å være med på det man på orienteringsspråket kaller Kratov-toget. Men av en eller annen grunn henger vi med.
De neste etappene går ikke helt som planlagt, men det viser seg at det gjør det nesten ikke for noen andre lag heller. Poster midt inne i tettvokste skoger ingen normale mennesker engang hadde tenkt tanken på å gå inn i, er oppskrift på tidstap. De eneste som takler dette er IFK Göteborg som til slutt skal vinne stafetten for fjerde gang på fem år.
Når natt blir til dag på 8. etappen er vi fortsatt med topp 10. Her løper yngste løper på laget sammen med landslagsløpere med VM-gull og cruiser inn til 3. beste etappetid. Når nest siste og sisteetappeløperen vår også gjør jobben kan vi juble for en 9. plass.
SAKEN FORTSETTER ETTER BILDET
Prosjekt 2020
I fjor startet vi Prosjekt2020 der målet er at dame- og herrelaget vårt skal være gode nok til å vinne 10mila i 2020, og at lagene bak dette skal sette nye rekorder. Samt at vi i 2020 er flere NTNUIere med på 10mila enn på mange år. Derfor håper vi også på mange linjelag, tidligere har Pirum, bygg, fysmat, langrennsgruppa, dykkergruppa osv stilt lag med løpere uten mye orienteringserfaring!
Alle lagene sine beretninger blir lagt ut på https://org.ntnu.no/ogruppa/ fortløpende og anbefales på det sterkeste.