NM 2019 – Tidenes NM?

Klokken 07.00 fredag morgen, ruller endelig hengeren ut fra båtplassen på Jonsvannet, akkompagnert av Tsjekkisk EDM. NM-helgen er i gang!

Etter å ha navigert seg både gjennom storelgen og Espa med henger kunne NTNUI-legende Stepán, sammen med Marte og Linn, gjenforenes med resten av gjengen. Båter ble sånn passe fort rigget og klær ble kastet, for i motsetning til 3 grader, regn og sur vind som Trondheim hadde bydd på de siste ukene, lå et flatt Årungen og badet i solskinn. Etter en over snittet idyllisk økt i solnedgangen dro vi alle hjem til våre respektive bopeler i Oslo for carb loading og søvn.

Første båt ut lørdag var Stepán i HS1x, dog utenfor konkurransen. Det er slik at man må ha norsk pass eller ha vært medlem av klubben siden året før for å kunne stille til start i NM. Det hjelper dessverre ikke å ha 10 000 dugnadspoeng etter å ha kjørt ned til Oslo med åtter for andre gang på to uker. Videre avansement til semifinale ble derfor en umulighet, men som han selv sa, et greit løp til tross for ikke å ha trent for det.

Neste løp ut for de grønnkledde var forsøk i DS8+, og NTNUI hadde Masse Damer til start. I båten satt Stine, vår kjære leder Sara, Marte, Linn, Julie, Andrea, Kristin og undertegnede, samt var Therese på plass i coxesetet. Tønsberg og Christiania 1 lå linet opp på hver side, i det starten gikk. Som forventet fikk Christiania raskt en ledelse til NTNUI, som igjen fikk raskt en ledelse ned til Tønsberg. Topp to var sikret direkte finaleplass, og etter knappe tusen meter kunne Therese, litt uvant, begynne å calle «ned to» to ganger. Med finalen i tankene siste tusen gled båten fint over målstreken og jentene kunne puste lettet ut over at første del av målet var nådd.

Rett etter kom mer grønt nedover banen på Årungen. Sander, Gard, Harald og Theo var årets dobbeltfirer fra NTNUI. Gutta møtte bla. fjorårs vinner NSR og Moss i forsøket. Begge ble sett på som favoritter til medalje. Avansement skulle gutta dermed bli nødt til å kjempe for. I mål var de et sekund unna Moss på 2. plass og 1,5 unna NSR på første. Tiden måtte derfor være god nok for finale. Med 3. beste tid totalt skulle ikke det være noe problem, og under dogsene fra NTNUI begynte å seile opp som aktuelle pallkandidater.

Med forsøkene unnagjort var det bare å finne en plass i skyggen og begynne å gjøre de rette tingene inn mot finalene på ettermiddagen. Solen stekte og en knapt merkbar medvindsbris begynte å bre seg over Årungen da Stine, Linn, Kristin og Andrea la ut i DS4-. Jentene gled over banen til 5. plass, men da de kom tilbake til brygga var det noe som ikke stemte. Stine sin rygg hadde låst seg tvert og hun kunne umulig dra ut å ro finale i åtter. Gode råd var dyre, men heldigvis var Joanna kommet ut for å hue og heie på Årungen. Plutselig befant hun seg i rodrakt, på 2-setet i åtteren, på vei opp til NM-finale.

I mellomtiden ble det rodd to løp av gutta i grønt: et veldig spennende og et ikke fult så spennende. Det minst spennende først; Petter S. og Torjus stilte i HSLv2x, og etter at Tønsberg trakk seg var det kun NTNUI igjen på start. Gutta suste inn til NM-gull og kunne juble for NTNUI sitt 2. NM-gull gjennom historien. For selv om konkurrentene dessverre trakk seg, må vi ikke glemme at Torjus ikke har gomlet annet enn mellombarer i flere uker nå for å nå vekta, samt at Petter hadde en uke med fett- og saltfri mat. Om du lurer på om det smaker like ille som det høres ut, er det bare å spørre Therese.

I motsetning til løpet i dobbel, ble det spenning fra start, og til lenge etter at båtene var gått i mål i HS4x. Nedover banen kom nemlig NSR i tet, med Moss på 2. plass og en halv lengde ned, lå våre guttene og knivet mot Tønsberg. I mål var det helt umulig for både de på land og ikke minst, på vannet og skille dem, og hele tre dommere måtte inn å se på målfoto. Til slutt ble det konkludert med at NTNUI var først, og Sander, Gard, Harald og Theo kunne juble for bronsemedalje i et av NM sine tetteste løp.

Siste løp for dagen var DS8+. Nervøsiteten lå som et teppe over båten, men med de rette ordene fra Therese ble skuldrene senket oppe på start. «Attension, GO!» NM-finalen er i gang. Nå skulle tidlige morninger og hardøkter i klassisk Trondheimsvær forvandles inn til det perfekte løp. De to Christiani-båtene stikker ifra. Erkefiendene BSI legger seg inn på 3. og NTNUI på 4. en halv lengde bak. Fokuset første 1000 er å gjøre det billig. Frem til 1000m er det BSI som har 3. plassen, men Masse Damer nærmer seg tak for tak. Tredje 500m caller Therese «vri kniven, for dette er vår 500m». Åtte damer adlyder, og vi tar et sete på BSI. Derifra og inn seiler damene sikkert ifra BSI, og når mållinjen passeres er det med åpent vann ned til BSI, og NM-bronsen er et faktum! I tillegg til (correct me if i’m wrong) ny klubbrekord på 7.07. Jubelen bryter løs og to lettrørte Saraer feller til og med noen tårer. For sjeldent har jeg vært med på å ta en mer ærlig NM-medalje i form av hardt lagarbeid, et fellesskap og en utviklingskultur som har vært helt unik.

Søndagen kom, og to lag skulle ut i ilden i dag. Stine og Sara i DSLv2x og Sander, Petter S., Gard, Petter K., Trygve, Torjus, Harald og Theo i HS8+ med alles favorittcox Therese ved roret. Herrene skal først ut i forsøk. Her tar de seg komfortabelt videre til finalen uten alt for store anstrengelser. 4 sekunder etter NSR 1 og med nest beste tid av alle båtene. Gullet virker ikke helt utenfor rekkevidde.

Pausen inn mot finalene tikker av sted og midt i shortser, rodrakter og t-skjorter kan man skimte to altfor påkledde jenter i solsteiken. Stine sin rygg er litt bedre og hun og Sara svetter ut de siste grammene og er klare for å stille på start i DSLv2x. Med lite samtrening i dobbelen blir norgeseliten litt for tøff, men jentene kan si seg fornøyde med 4. plass.

Siste løp for helgen (herrenes åtterløp), og NM 2019 kommer plutselig, og på premiebrygga står to Saraer i rød NSR-drakt og kjenner på splittede følelser for hvem man skal heie på. NSR eller NTNUI? Starten går, og etter 1000m har NSR 1 fått nesten en lengde på NTNUI som igjen nesten har fått en lengde på resten av feltet. Er det noen som skal true NSR sin seiersrekke på 18 strake seiere i HS8+ i år, så er det studentene fra Trondheim. Gutta presser NSR gjennom hele 3. 500meter men de røde svarer godt. I mål må gutta se seg slått i forhold til gullet med 4,5 sekund. Men, med en plass opp fra i fjor er det fremdeles masse å juble for.

To bronse, et sølv og et gull oppsummerer roingen til NTNUI i NM 2019. Og Torjus kunne berette at det ikke hadde vært et så godt NM for NTNUI siden det herrens år 1967, mens at det dårligste var i 1969 for da lå alle bare i 69.

Med bankett i blikket ble båtene rigget ned. For banketten hadde damene fått beskjed på treningsprogrammet at det var lov å sette individuelle målsetninger, men at vi som lag skulle gå av med seier. Hvordan det gikk med den enkeltes målsetninger kan jeg dessverre ikke svare for, men at vi gikk av med seieren som lag er det vel ingen tvil om.

Til slutt gjelder det å takke de som takkes bør, og her skal vel Stepán ha den største takken. Da åtteren vår ble påkjørt av en bil midt under oppkjøringen kjørte han hengeren ned til Oslo for å levere den inn på verksted, videre til Drammen for å plukke opp Drammensåtteren og så opp til Trondheim igjen, uten at han selv, skulle ro åtter i NM. Men ikke nok med det, så kjørte han også båtene ned til NM og opp igjen mandag. Uten Stepán, ingen NM på NTNUI, så tusen takk! <3

Videre må vi få takke Drammens Roklubb for at de låner bort kvalitetsbåten sin slik at vi fikk rodd NM og Ormsund Roklubb for at de har arrangert tidenes NM. Selv har jeg vært på og deltatt i NM siden 2011 og har aldri sett maken til mesterskap, og håper både vær og arrangement kan bli standard for alle NM i fremtiden.

Sara Juel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *