Tekst: Ronja Pavall & Emilie Eilertsen
Foto: Eivind Jølsgard, Leonie Richarz og Ronja Pavall/NTNUI
Lørdag 14. januar ble det holdt innendørs NM i roing i Dragvoll-hallen, hvor flere av våre egne fra NTNUI deltok!
Faktaboks
Det er satt opp flere romaskiner i hallen, som er koblet opp mot skjermer slik at publikum kan følge med på hvor langt deltagerne har rodd, hvor lenge de har rodd og hvilken plassering de ligger an til. Det er to ulike vektklasser, lettvekt og tungvekt. For herrer i lettvekt kategorien kan de maks være 75kg, og kvinnene har en maksvekt på 61,5kg. Det deles også opp i ulike aldersgrupper, og til slutt var det stafetter. Her bruker laget samme maskin og må bytte plass etter de har rodd sin lengde, som var 500m per person når det totalt var 4 personer og 2000m til sammen.
Arrangering
I år hadde NTNUI Roing det store ansvaret, men også privilegiet, i å arrangere NM i innendørs roing. Dette ble et stort arrangement, så de jobbet med det over lengre tid. De startet arbeidet allerede i september, da de fikk vite at de hadde fått tildelt arrangeringen. Det har vært syv stykker som har jobbet målrettet siden da, med møter hver uke. Totalt har 30 stykker hjulpet med arrangeringen.
Fremdeles var det ikke før noen uker før det skulle holdes, at planleggingen virkelig fikk fart. Over kort tid gikk det fra å være 100 til 400 påmeldte. Dette er rekord for antall påmeldte i innendørs NM i roing, og vi hyller NTNUI Roing for å ha løst dette på en veldig bra måte.. Dette skapte litt utfordringer i planleggingen logistisk sett. For å få tid til å gjennomføre alle de ulike klassene ble det mange fulle heat, med noen sammenslåtte klasser. Dette taklet arrangørene veldig bra, og omtrent hele lørdagen gikk uten feil. Hallen var full av jubling, roping, svette og god stemning hele dagen.
Noen ord fra leder av C2NM komiteen Haakon Halstensen
- Vi er superfornøyde med gjennomføringen og veldig takknemlig for alle klubbene fra hele landet som tok seg tid til å tilbringe helgen i Trondheim.
Etter NM ble det arrangert en pizzakveld for deltakerne under 18 år. Banketten for de over 18 år ble arrangert i Heimdalshallen med bankettmiddag og festligheter.
- Det ble en stor fest i NTNUI Roing stil! – Haakon Halstensen
Resultatene
Det var veldig mange ulike øvelser, og vi hadde mange NTNUI´ere med.
Våre gjorde det veldig bra og fikk hentet inn noen medaljer. NTNUI deltar i seniorklassene. Blant annet hentet herrelaget inn en tredjeplass under åpen klasse i stafett. Det andre herrelaget gjorde en god innsats, og fikk en fjerdeplass. Damelaget i stafett fikk hentet inn en andreplass! I tillegg fikk herrelaget, i lettvekt kategorien (HSLv), en førsteplass! Damelaget tok andre- og tredjeplass i lettvektskategorien. Ekstremt godt jobbet og gratulerer til alle lagene! Oda Krågebakk tok en imponerende sølvmedalje i DSLv 2000m. Sophie Oksche rodde seg inn til en sølvmedalje i DS 2000m. Anne Ertzaas Overheim vant sin klasse i Damer åpen-para 2000m.
Intervju med Birgit Skarstein
Det var også et heat under NM som for parautøvere i ulike paraklasser. Her var det fem deltakere, blant annet NTNUIs egen Anne Ertzaas Overrein, og regjerende VM-mester og vinner av Paralympics i Tokyo i 2021 Birgit Skarstein. Hun deltok i klasse PR1, og vant sin klasse.
Vi fikk snakket med Birgit etter hun mottok medaljen sin. Hun fremstod som veldig jordnær, og glad i å snakke og ta seg tid til både oss og andre som ville snakke med henne. I tillegg har hun en veldig typisk idrettsutøverforelder med seg, nemlig moren som hadde overrasket henne med å komme på NM. Etter løpet spurte hun Birgit om hun hadde spist, men hun var kvalm og ville ikke ha noe med en gang. Moren gikk kjapt opp i kiosken og kjøpte henne sushi som hun pent la i fanget hennes, og ba henne om å spise. Moren til Birgit var veldig glad for at hun kunne komme å se på NM siden hun ofte er i utlandet og konkurrerer.
Her er noe av det vi spurte Birgit om:
«Hvordan har dagen vært til nå?»
– “Det er veldig gøy å møte andre roere, det er lite som forener like hardt som det å ha det vondt sammen. Alle har lyst til å gi opp og kroppen skriker slutt, men fremdeles fortsetter alle. Det er imponerende og karakterbyggende.”
Når vi spurte hva hun syns om NM svarte hun også at det som er så fint med innendørs roing er at absolutt alle kan være med både utøvere med og uten klubb til landslagsroere. Det samler både topp og bredde på en veldig fin måte.
Vi spurte om hun hadde noen tips til yngre roere eller idrettsutøvere.
– “Ikke stress så mye med å være god nok. Tørr å prøve. Det er fort gjort å bli selvbevisst, spesielt når man skal ro mot så mange andre dyktige roere. Men ikke tenk på at man må være så så god eller rask. Omfavn heller sårbarheten i å ikke være perfekt. Da kan man plutselig oppleve noe gøy.”
Det kom en annen roer bort til oss og spurte om hun kunne ta bilde med Birgit. Anna Sofie Hoff, 24, begynte med et nybegynnerkurs i roing i mai 2022. Birgit har vært en stor inspirasjon til at hun begynte med roing. Så i desember 2022 meldte hun seg på NM, og kom på tredjeplass i sin klasse!
Når vi spurte Birgit hva hun syns om at Anna meldte seg på roing og NM svarte hun:
– “Liker det hun nye gjør, tenker at hun ikke er for gammel, hun kan gjøre dette, hun kan gjøre alt, hun tør å melde seg på og stille på startstreken. Utrolig hyggelig å høre at inspirasjonen kom fra å se på «oss», og det viser hvordan det har noe for seg at vi prøver fremme denne idretten, den er for alle.”
Anna selv syntes det var veldig stas å få snakke med Birgit siden hun var inspirasjonen bak at hun startet å ro, selv om hun tenkte det kanskje var for sent å starte i en alder av 24. Grunnen til at hun turte å bare hive seg i det var tanken om at «hvis Birgit hadde vært i min posisjon hadde hun begynt å ro? Ja det hadde hun». Hun var nervøs for et så stort arrangement som NM, siden hun aldri hadde konkurrert så stort tidligere, verken i roing, eller når hun drev med løping og orientering. Det å vinne medalje i sin første store konkurranse var ikke noe hun trodde kom til å skje. Selv et par timer etter hun hadde fått utdelt bronsemedaljen, sa hun det ikke føltes som om medaljen var hennes. Altså var det ikke det hun hadde sett for seg når hun bare en uke tidligere vurderte å melde seg av, fordi hun slo skulderen sin og kunne ikke ro. Da hjalp det å ha et forbilde med så positiv og god innstilling som Birgit.
Det virket nesten som om det var like mye stas for Birgit å møte noen som hadde startet å ro på grunn av henne, og hadde henne som inspirasjon, som det var for Anna å møte forbilde sitt. Begge var imponert over hverandre.
“Det er veldig stas å få møte henne. Hun var en del av inspirasjonen til at jeg startet å ro. Jeg tenkte at jeg egentlig var for gammel, men så tenkte jeg på om Birgit hadde startet å ro om hun var i min situasjon og det ville hun” –Anna.
“Jeg liker det nye hun gjør, bare melder seg på roing uten å tenke for mye på om hun er god nok eller rask nok. Det er utrolig tøft at hun tør å melde seg på og stille på startstreken. Utrolig hyggelig å høre at inspirasjonen kom fra meg, og at det viser at det har noe for seg å prøve å fremme denne sporten. Den er for alle” –Birgit.
Vi mener også at det er et stort forbilde i Anna som tørr å hive seg i noe helt nytt og blomstre slik hun gjør, selv om hun i utgangspunktet var redd for å være “for gammel”, og vi gratulerer henne med sin første medalje i en ro-konkurranse.