Judo er en kampsport grunnlagt av Jigoro Kano i 1882. Jigoro Kano utviklet judo fra det gamle japanske selvforsvarssystemet ju-jitsu i en periode da det begynte å bli mindre interesse for ju-jitsu, som fantes i forkjellige former med ulike skoler og dojoer i Japan. Det viktigste prinsippet Kano trakk fram i nyutviklede Judo, var kuzushi, eller balansebruddet – et prinsipp som gjorde tradisjonelle teknikker mye mer effektive og førte til at en god teknikk kunne slå rå styrke. Kuzushi hadde sannsynligvis allerede blitt brukt i ju-jitsu, men ble ikke anerkjent som et fundamentalt og overlegent prinsipp. Nye teknikker ble også utviklet av Kano som en naturlig konsekvens av kuzushi.
Navnet Judo består av delene “Ju” og “Do”, som begge kommer fra kinesisk taoisme. Do er det japanske ordet for Tao, og oversettes til “vei” eller “linje”. Det er denne suffiksen som skiller judo fra ju-jitsu. Jitsu/Jutsu betyr “kunst” og er om å perfeksjonere teknikker, mens Do også innebærer et konsept av personlig utvikling gjennom etikk og filosofi. Prefiksen “Ju” oversettes til “myk” og “forsiktig”, men er bedre forstått som en motsetning til hard og sta.
Judo var en olympisk sport for første gang i Tokyo i 1964 og ble innført i alle sommerleker siden 1972. På grunn av dette har kampreglene blitt endret mange ganger for å gjøre sporten tryggere og mer seervennlig. Derfor er også moderne judo en av de tryggeste fullkontakt kampsportene som finnes.
Gradsystemet judo har i dag ble adoptert av mange andre asiatiske kampsporter. Det er mange ulike grader for studenter som har farger, mens mesterne har svarte belter. Beltene skal vise judoutøverens kunnskap, men er også en motivasjon for utøverne.
Internasjonalt har judo vært en diger sport i mange år og trenes av menn og kvinner i alle aldre, både for trening, konkurranse, personlig utvikling, som en hobby, eller kanskje mest viktig fordi det er sosialt og gøy!
Organisasjoner som Judo for Fred sprer også judo til krigsherjede land som Afghanistan og utviklingsland som Lesotho. Her får barn og ungdom komme til en trygg plass, trene, spise et måltid, lære seg gode verdier og hvordan å beskytte seg.