Arrangementshåndbok

NTNUI Volleyball – Kamper i øvre divisjoner

6.versjon 
Volleyballstyret
Sist oppdatert – 28.09.2023

1 Innledning 

Intensjonen med denne håndboka er å gjøre det mer oversiktlig hva som er den enkeltes arbeidsoppgave ved funking av våre arrangementer i Dragvollhallen. I løpet av en sesong arrangerer vi omtrent 30 seriekamper, som krever en del dugnad. Erfaringsmessig er det mange som er litt uklare på hva som er deres oppgaver, så målet med dette skrivet er å gjøre det lettere å funke. Spørsmål om funking eller denne håndboka kan rettes til arrangementsansvarlig i NTNUI Volleyball på mail: volleyball-arrangement@ntnui.no.

Dette dokumentet er en revidert versjon av den originale arrangementshåndboka skrevet av Vegard Buset i 2017. 

2 Til deg som er kampansvarlig

Det vil alltid være en fra styret som er kampansvarlig. Hvem dette er skal det bli gitt informasjon om til dugnadsansvarlige i forkant av funking.  Alle skal komme en time før kampstart, inkludert deg, og det er derfor greit å benytte seg av den gode tiden du har. Sjekk at alt fungerer, som mikrofon osv, slik at dette ikke sjekkes noen minutter før kampstart, og eventuelt risikerer å utsette kampstart. Få hjelp til det som eventuelt ikke fungerer som det skal i god tid, slik at kampene kan starte etter planen.

Som kampansvarlig er det viktig at du kan de forskjellige rollene og kan hjelpe lag med funking. Du blir den personen alle kontakter dersom det er noe som ikke fungerer som det skal, dersom noen lurer på noe, og dersom noe mangler. Derfor vil det lønne seg å ha forberedt seg godt. Her kommer en liste med ting du som kampansvarlig bør tenke på før du har dratt til hallen. 

  • Husk å skrive ut 2x logoene til lagene som skal spille. Heng opp en på døra til garderoben som vises ut i hallen, og en på døra som vises ut i gangen bak, slik at det ikke blir misforståelser om hvem som skal ha hvilken garderobe.
  • Husk å skrive ut alt i mappen: Til deg som er kampansvarlig
  • Det er tekniske problemer med den digitale klokka på veggen, så dersom den blir brukt i hall-b, må to stykker sitte med poengscore i hallen (en på siden til sekretariat, og en på motsatt side ved skilleveggen, slik at tribunen og stream ser resultatet tydelig). 
  • Husk å tenke slik som bortelaget tenker. “Hva er det fint om arrangøren har fikset før du kommer, og hva forventer du at arrangøren har fikset?” For det er nå du som er arrangør.
  • Er det helt krise, og du ikke får tak i kampansvarlig, ta kontakt med Vegard Buset, Eirik Palm, Magnus Rodahl eller Vebjørn Jokstad for hjelp, alle har god kontroll på det meste og har arrangert et par kamper tidligere. Bedre å spørre de om et par ting for mye, enn en ting for lite. Alle vil bare at serierunden skal være så bra som overhodet mulig, så spør om det du lurer på. 
  • Funkelagene blir påminnet dugnad dagen før kamp, så her regner jeg med at 99% stiller opp til dugnad, så dette slipper dere tenke på. Dra på deg den gule genseren og ta med litt godt humør, så går det nok veldig bra!

3 I forkant av arrangementet 

For at vi skal unngå at lag glemmer å møte til funking, har laget som spiller selv ansvar for å minne funkelagene på funking. Dette skal gjøres senest 4 dager før kamp ved å sende mail til dugnadsansvarlig på de respektive funke lagene. SoMe-ansvarlig på laget som spiller, har ansvar for å lage facebook arrangement i regi av NTNUI Volleyball, omtrent en uke før kamp. 

4 Rollefordeling 

Denne sesongen vil det være tre lag som funker hver hjemmekamp, og arbeidsoppgavene til de tre funkelaga er som følger: 

A: DataVolley, Escore, Speaker/Musikk, Streamingteknikker/Takball-registrering, (+1 kommentator).
B: Poengtavle, Kiosk x2, Mopper, (+1 kommentator). En av disse baker også kake.
C: Fire balltrillere. En av disse baker også kake (NB: Kun ved første kamp) 

Dette betyr at alle funkelag stiller med 4 personer i hallen. Oppmøte for alle funkelag er 60 min før kampstart! Funkelag B stiller med en kake. Funkelag C stiller med en kake dersom de funker første kampen den dagen. Ved n kamper gir dette n + 1 kaker. Les mer om hva de ulike oppgavene innebærer i kapittel 7-12. 

Ved serierunder der det spilles både herre og damekamp, er funkelag B ansvarlige for å stille nettet mellom kampene. 

5 Kommentator

Funkelag A og B stiller med en kommentator hver til elitekamper, de gangene det ikke stiller noen fra kommentatorgruppa. Det er et krav fra TV2 med kommentatorer, og det må derfor følges. 

Vi ønsker selvfølgelig at kommentatorgruppa tar alle kampene, men dersom det ikke er mulig vil funkelag A og B stille med en kommentator hver. Om de ikke trenger å stille, vil dette bli gitt beskjed om.

5.1 Hvordan skal det kommenteres under kamp

Det kan være greit å huske på følgende:
Spør deg selv, når du har sett sportsarrangementer på tv med kommentatorer, hva er det de gjør bra? Hva kan jeg ta med meg når jeg skal kommentere. Alle har sett sport på tv, slik at man har et grunnlag. Det trenger ikke være volleyball, men det er klart at det hjelper å ha sett litt av det også. 

  • Vær forberedt. Se gjennom laglister og les stats fra tidligere kamper som et minimum.
  • Vær engasjert for spillet, ikke laget.
  • Bruk sunn fornuft
  • Spør deg selv, hva ønsker jeg å vite hvis jeg ser på en kamp på tv. 
  • Det gjør ingenting om man sier feil av og til. Tør og drite deg litt ut, hva er det verste som kan skje?
  • Gjør ditt beste og ha det gøy!

Prøv å innfri det du selv hadde forventet av en kommentator, hvis du satt hjemme og så kamp på tv. 

Et par konkrete ting som er greit å ha med seg som man kan si litt om:

  • Hvilke lag spiller
  • Form
  • Skader
  • Nøkkelspillere
  • Tabellsituasjon
  • Tidligere oppgjør

6 Opprigg 

Laget som spiller står selv ansvarlig for rigging. Det vil si: 

• Oppsett av nett og dommerstol i rett høyde. 

• Bære ned stoler. 9 stoler på hver benk, og fire til sekretariatet.

• Hent vant/gjerde som er i lille gymsalen på tribunen om vante blir brukt. 

• Henge opp eventuelle reklameplakater (Gjelder Mizunoligaen). 

• Hente bord til sekretariat. 

• Lage til utstyr for musikkansvarlig, speaker, statistikkfører, m.m. 

Hente oppstillingslapper, poengtavle og baller i skapet. 

Polstre nettstolper og dommerstol. 

Rigge til stream og kommentatorboks. Instrukser finner dere i klubbhåndboka. Eller HER

Alt dette skal være gjort senest 60 minutter før kampstart. Laget skal få tid til å varme opp og forberede seg til kamp, og skal slippe å bidra med noe den siste timen. Laget står fritt til å bestemme når de vil rigge, bare det blir gjort i tide. 

7 Hvordan det skal rigges 

Vant på begge kortsider og på langsiden borte fra benkene. Vantene skal minst tre meter fra sidelinjen og sju meter fra baklinjen. Ni stoler av samme farge utgjør en “lagbenk”. Stolen nærmest nettet skal starte ved tremeter linjen. Innbytterskiltene skal mellom første og andre stol på benken. Sekretariatsbordet skal ha plass til tre personer. Det skal være fire stoler, to mopper og to håndklær ved bordet. Mopper ligger på vaskerommet (den hvite døra nærmest trappa), håndklær i skapet. To bord til bak sekretariats bordet. Ett til speaker/DJ, ett til dommerobservatør og/eller media. Rigg opp musikkanlegg bak sekretariatet. Vend høyttalerne opp mot publikum. Nettstolpene polstres. Fire kampballer hentes fra lageret og settes på bordet i sekretariatet. Dommerstol rigges opp med matter som polstrer nederste del av stolpen, og en vektskive legges oppå dommerstolen for stabilitet. Bord for DataVolley/statistikk rigges til bak vantene på den ene kortsiden. Ett bord, to stoler. Roll-ups og NTNUI-flagg monteres/festes bak førstedommer, slik at de er godt synlige fra tribunen. Oppstillingslapper, PC, lader, og penner legges på sekretariatsbordet i god tid før kampstart. Funksjonærer tar på hvite overdeler som ligger i volleyballskapet. En ferdig rigget hall skal se omtrent ut som vist på figur 1. 

Figur 1: Slik skal det se ut når alt er på plass. 

7.1 Scoreboard

Hentes OG leveres med ledning i SIT-resepsjonen. For å koble til scoreboardet, må du gå mot garasjen (under tribuna). Når du står i åpningen av garasjen, så er det en rad med stikkontakter på høyre side. På undersiden av den raden finner du inngangen til den svarte ledningen som går fra scoreboardet og til kontakten opp til veggen. Den svarte ledningen ser ut som en type nettverkskabel. 

8 Sekretariat 

8.1 Escoresheet 

Escoresheet føres på datamaskin. Maskinen ligger oppe på lageret. Passordet til maskinen er oppgitt. Man bruker appen Escoresheet NVBF, som ligger på skrivebordet til maskinen. Selve føringen av kampskjema skal være idiotsikkert. En god sekretær jobber selvstendig og effektivt, men det er viktig å gi beskjed til 2.dommer med en gang dersom du mistenker at noe er feil. 

8.2 Datavolley 

DataVolley er et statistikkprogram som skal føres på alle kamper i øvre divisjoner. Dette er kanskje den mest krevende oppgaven da man må ha god volleyballkunnskap og -forståelse. Man må også forberede seg på forhånd da man må jobbe raskt og effektivt. Øvelse gjør mester, ingen får det til perfekt første gang! I starten kan det være lurt å ha noen ved siden av seg som snakker flytende datavolleyspråk som hjelper til. NB: Den som fører DataVolley må ha med egen datamaskin! 

8.3 Poengtavle 

En person har ansvar for å flippe poeng. Poengflipping er enkelt; Følg med på kampen hele tiden, gi poeng på riktig side, og dobbeltsjekk med jevne mellomrom med fører av Escoresheet at dere er på samme stilling. 

9 Balltrillere 

Hver kamp skal ha fire balltrillere. En i hvert hjørne, på utsiden av vantet. Det spilles med tre baller i øvre divisjoner, til en hver tid er en ball i spill mens de to som står i posisjon 1 holder en ball hver. Baller skal ikke trilles mellom balltrillere mens en ballveksling pågår. Balltrillere skal også bidra under den offisielle nettoppvarminga. 

Smitteverntiltak: Balltrillere hjelper mopperen å vaske mellom hver kamp (gulv, stenger, stoler, sekretariat og alt annet som er blitt berørt). 

10 Mopper 

Det skal være en mopper på hver kamp. Mopperen går kun inn på banen mellom sett, i timeout og når 2.dommer ber om det. I timeout går man raskt over banen på innsiden av tremeteren, ellers mopper man kun der 2.dommer ber om at det blir moppet. Hør med 2.dommer i forkant av kampen om når han ønsker at du mopper. 

Smitteverntiltak: Mellom hver kamp må gulvet, stenger, stoler, sekretariat og alt annet som er blitt berørt vaskes. Balltrillere hjelper til. Spillende lag har selv ansvar for å tørke av stoler mellom hvert sidebytte, men sørg for at det er antibac servietter e.l. tilgjengelig. 

11 Kiosk og billettsalg 

To personer har ansvar for kiosk og billettsalg. Vi tar ikke lenger cash, så billetter og kioskvarer betales via Vipps til ”NTNUI Volleyball”. Har man ikke koden på vipps, kan man søke opp NTNUI Volleyball på betal. 

11.1 Billettsalg 

Personene som sitter i kiosken har ansvar for billettsalg. Prisen er 50,- pr.person, men barn under 18 år og SiT medlemmer går gratis. Smitteverntiltak: Personene i kiosken har ansvar for å informere alle som kommer opp på tribunen om å registrere seg via QR-kode, i tilfelle smittesporing blir nødvendig. 

11.2 Kiosk 

Kioskansvarlige begynner å rigge kiosken senest 60 min før kampstart. Sett på kaffe så fort som mulig(dommeren er glad i kaffe før kamp!)! Kiosken består av to-tre bord. Sett frem salgsvarer fra lageret bak kjøkkenet. Dersom lageret er låst får dere låne nøkkel i resepsjonen. Sett frem varene slik at det ser innbydende ut. Heng opp QR-kode plakatene for vipps slik at de lett kommer inn på menyen på vipps.

Smitteverntiltak: Sørg for at det alltid er Antibac tilgjengelig i kiosken. Kaker og annen mat skal være dekket av plastfolie eller lignende. Forsyn kundene med kake (på den måten unngår vi at mange tar i samme kakespade). 

12 Musikk og speaker 

12.1 Musikk 

Personen som har ansvaret for musikken skrur denne på og av mellom hvert poeng. Når en ballveksling er over settes musikken på. Musikken stoppes igjen når 1.dommer tar ut armen for serve. 

12.2 Speaker 

Personen som styrer musikken er i de fleste tilfeller også speaker (med mindre det er satt opp en annen speaker). Speakeren sin oppgave er å være informativ og å skape engasjement. Speakeren trenger ikke å være helt upartisk, men noen krav stilles. Speakeren skal ikke: 

Kritisere dommeravgjørelser 

Være ufin mot motstanderlaget 

Være leder for heiagjengen 

12.2.1 Mal for hva speakeren skal si 

Fem minutt før kampstart stiller laga seg opp på rekke. Førstedommeren blåser lagene inn på banen, og speakeren begynner å snakke entusiastisk: 

”Jeg vil på vegne av NTNUI Volleyball ønske hjertelig velkommen til kamp i Dragvollhallen. Dagens motstander er <LAGNAVN>. Bortelaget har sin kaptein i spiller <NUMMER>, <NAVN>, og sin trener i <NAVN>. Så, på hjemmelaget NTNUI har vi kaptein i spiller <NUMMER>, <NAVN>, og trener <NAVN>. Dagens førstedommer er <NAVN>. Og dagens andredommer er <NAVN>. Vi ønsker lagene, dommerene og publikum en god kamp, og håper på mye bra volleyball her i Dragvollhallen!” 

Lagene går så av banen. På signal fra førstedommer (nesten med en gang!) begynner speaker å lese opp lagoppstillingen til lagene. Man leser bortelaget først, og man leser spillerene i stigende rekkefølge etter draktnummer. Liberoen blir alltid lest opp til slutt. Bruk stemningsfull bakgrunnsmusikk når hjemmelaget sine spillere presenteres. Underveis i kampen kan speaker snakke så mye han føler for selv. Den eneste restriksjonen er at speaker ikke kan snakke under ballveksling. Det vil si i intervallet fra dommer blåser for serv, til dommer blåser av ballvekslinga. Den som spiller musikk, må følge de samme kravene, og ikke spille musikk mens ballvekslinger pågår. Det er klart kjekkest for publikum med en aktiv speaker! 

13 Streaming og streamingtekniker 

Streamingtekniker skal være behjelpelig for kommentatorer og streaming gruppa i forkant av kampstart. Underveis i kampen skal streamingteknikeren registrere stillingen på score.volleystream.no, slik at stillingen kommer direkte inn på streamen. Streaminggruppa og kommentatorer tar hovedansvar for for at streamen er oppe og går som den skal. Tilleggsoppgave: Takballer. Streamingteknikeren har i tillegg ansvar for å registrere antall ganger ballen går i taket under kamp. Dette er en forsøksordning som gjelder sesongen 20/21. Ballberøringer i taket føres inn i et exceldokument og leveres/sendes til arrangementsansvarlig umiddelbart etter kamp. Stremingtekniker sitter i sekretariatet under kamp. NB: Stremingtekniker må ha med egen pc for registrering av takballer! 

14 Nedrigg 

Alle lag som har funket på dagens siste kamp skal bidra til nedrigging. Banen rigges ned, streamingutsyret skal inn på lageret, kjøkkenet ryddes, høyttalere og miksebord skal tilbake i resepsjonen, søppel plukkes på tribunen/banen++ Det er viktig at ingen går før dette er i orden.