Om NTNUI Badminton

Historie

I dag har NTNUI Badminton lag i første og andre divisjon. Her holder vi oss komfortabelt, og har i flere år kriget med toppklubbene i Trøndelag om seier i første divisjon. Senest i 2020 vant NTNUI Badminton både første og andre divisjon, noe vi er svært fornøyde med. Vi er stolte av å ha en klubb med god bredde, men som samtidig siger etter gode resultater. Flere av spillerne våre er blitt kretsmestere gjennom årene, og NTNUI har dermed noen av de beste spillerne i trøndelag hos seg. Vi sikter på å fortsette å være en attraktiv klubb for nye spillere i Trøndelag, og kan stille med et ungt og sosialt miljø med morsomme treninger som ikke er altfor seriøse.


NTNUI Badminton ble startet i 1949. Badminton gruppen har gjennom årene blitt regnet som den største rackertsvingene (tennis, bordtennis og squash) gruppen i NTNUI. Badminton var størst, og aktiviteten holdt seg på et stabilt høyt nivå over en lang periode. Aktiviteten dreide seg først og fremst om mosjon, men i flere perioder var det mange aktive konkurransespillere. Badmintongruppa debuterte i NM i 1975, men ifølge årsrapporten virket det som spillerne sparte krefter i kampene til banketten etterpå. I 1981 ble Gråpapirturneringen arrangert for første gang. Her skulle alle ha like store muligheter til å vinne, og derfor måtte noen spille handikap, som ryggsekk på 15 kg eller svømmeføtter.

Badminton var i nyere tid blant de mindre fremtredende gruppene i NTNUI, som allikevel har hatt et forholdsvis høyt aktivitetsnivå. Medlemstallet har ligget på et stabilt høyt nivå over en lang periode, og mosjonistdelen av gruppa vokste fra rundt 100 i 1990 til nærmere 200 i 2000. Badmintongruppa arrangerte også NM i 1999, der Erlend Østbø ble bestemann med en femteplass i singel. I tillegg trakk den årlige turneringen NTNUI Open godt med folk.

Badmintongruppa har hele tiden hatt lag i seriespill. På midten av 1990-tallet ble gruppa forsterket med en rekke gode spillere, og både seriespillet og turneringsavviklingen tok seg kraftig opp. I 2001 spilte NTNUI også i eliteserien i badminton. Det ga ingen sportslig suksess, bortsett fra at man slo OSI. Turneringsaktiviteten ga også gevinst i økt sosial aktivitet, og gruppa var på flere langturer med 10-15 deltakere hvert år. I 2006 meldte mange medlemmer overgang til Trondheim Badminton Klubb for å spille eliteserie, men fulltegnende nybegynnerkurs har sørget for at badmintongruppa sjelden har blitt rammet av større generasjonsskifter. En egen jentesatsing har også gitt resultater i form av høy kvinneandel blant medlemmene.

I 2011 og 2012 var NTNUI Badminton arrangør for den tradisjonsrike ISBT (the International Student Badminton Tournament). Arrangementet ble en stor suksess når det i 2012 ble arrangert 20 års jubileum for turneringen. I 2010 arrangerte også gruppa Studentmesterskap i Badminton sammen med Studentlekene 2010. Dette er noe gruppa har gjentatt regelmessig med noen års mellomrom.

NTNUI Badminton er i dag blant de sterkeste og største badmintonklubbene i Midt-Norsk Badmintonkrets Sør. Gruppa har en stor medlemsmasse med både svært gode spillere, og en god del mosjonister. Gruppa arrangerer årlig to lokale turneringer; Treffpunkt og NTNUI Open. NTNUI Open sees på som en svært sosial turnering, der man har benyttet Swiss Ladder systemet. I tillegg til de vanlige turneringene har gruppa også vært teknisk arrangør for både lagserie og kretsmesterskap.

I 2010 begynte det å komme mange sterke spillere til NTNUI, og et ønske om å få spille i eliteserien kom igjen på dagsorden. Etter svært jevne serierunder både i 2010 og i 2011, klarte NTNUI Badminton endelig å kvalifisere seg til eliteserien i 2012.

Gruppa har i alle år hatt et stort fokus på det sosiale, og det blir jevnlig arrangert sammenkomster utenom badmintonbanen. Gruppa har blant annet arrangert den årlige Kick-Off-Festen, Treffpunkt og NTNUI Open-festene, langturer til flere turneringer i Norge, øl og vin smaking, Pup-til-Pub som avslutning på nybegynnerkurs, 17. mai frokost/ feiring og mye mer. Gruppen drar også ofte på både fotballkamper og konserter.

Kilde: «Ekte idrettsglede, – ekte kameratskap» av Gaute Heyerdahl